Paskelbta

Balzaminis actas

Balzaminis actas dažniausiai laikomas saldžiarūgščiu pagardu, kuris tinka prie salotų ir daržovių, nors iš tiesų jį galima vartoti gaminant įvairius patiekalus, nuo užkandžių iki desertų, priklausomai nuo jo tirštumo. Tirštumas priklauso nuo produkto brandinimo laiko. Kuo ilgiau balzaminis actas išlaikomas medinėse statinėse, tuo labiau koncentruojasi ir įgauna medienos aromatų. Ilgiau brandintas balzaminis actas taip pat įgyja kreminę tekstūrą, o tai suteikia jam malonaus aksominio švelnumo.

Jaunas balzaminis actas yra labai skystas ir tinkamas pagardinti salotoms, marinuoti mėsai ir žuviai, ruošti salotų užpilus. Vidutiniškai išlaikytas balzaminis actas tobulai tinka pagardinti daržovėms, daugiaryžiui (rizotui), sriuboms, mėsai, žuviai ir vaisių salotoms. Tirštas, daugiau nei 10 metų medinėse statinėse brandintas balzaminis actas tampa tikru delikatesu kartu su minkštais ir brandintais sūriais, ikrais ir vėžiagyviais, braškėmis ir šviežiais vaisiais, grietinėlės ledais, taip pat tinka paskaninti kokteilius. Galiausiai, balzaminis actas, išlaikytas daugiau nei 20 metų, kaip Leonardi „Tradizionale Extra Vecchio DOP“, gali būti vartojamas su visais jau paminėtais produktais bei gali būti ragaujamas grynas: šaukštas šio balzaminio acto po sočių pietų gali padėti virškinimui, nes pasižymi virškinimą gerinančiomis savybėmis.